Iskolafejlesztő és közösségépítő tanári szakmai műhely a Pécs-Somogyi Általános Iskolában

Rövid összefoglaló

A tanári szakmai műhely az iskola működését meghatározó, és a mindennapi tanítást-tanulást átszövő problémákra, kihívásokra keresi a válaszokat, egy pedagógiai kísérlet részeként. 
Az iskola a város egyik peremkerületén, szociálisan hátrányos helyzetű családok lakta városrészben található, és az elmúlt évek alatt gyakorlatilag szegregálódott a szabad iskolaválasztás következményeként megfigyelhető elvándorlás miatt, és így az érintett gyerekek nagy eséllyel válhatnak  korai iskola elhagyókká. Az iskolavezetés által elindított, a tantestület tagjait bevonó műhelymunka arra irányul, hogy megismerjék az alternatív és reformpedagógiai módszereket, programokat annak érdekében, hogy az iskola számára leginkább megfelelő elemekből megalkossák a gyerekeket előrevivő, és az iskola működését biztosító saját szakmai programjukat. 
Az Iskolafejlesztő és Közösségépítő Tanári Szakmai Műhelyről készült esettanulmány a Tempus Közalapítvány Tudásközpontja által által koordinált, finn, lett, cseh, brit, ír partnerségben megvalósult EFFeCT projekt keretében született, amely egy európai szakmai és módszertani keret létrehozására tett kísérletet. A projekt célja volt, hogy összegyűjtse és közkinccsé tegye a létező innovatív gyakorlatokat és eszközöket a tanári együttműködésen alapuló, kollaboratív tanulás témájában, iskolai, helyi, regionális és nemzeti szinten.
A vizsgálódás során a projekt látóterébe került számos gyakorlatról derült ki, hogy közvetve, vagy közvetetten kapcsolódik a lemorzsolódás elleni küzdelemhez is.

Olvassa el a teljes leírástTeljes leírás bezárása

Szerző:

Tudásközpont

Intézménynév:

Tempus Közalapítvány

A korai iskolaelhagyás európai információs portálja a lehető legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használ. Amennyiben tovább használja az oldalt, elfogadja az sütik használatát. Kérjük, további információkért olvassa el az Adatvédelmi nyilatkozatunkat.