ÁTFOGÓ ISKOLAI MEGKÖZELÍTÉS A GYAKORLATBAN

Rövid összefoglaló

Az átfogó iskolai megközelítés a középfokú tanulmányok megkezdésére való jogosultság növelése érdekében egy önkormányzati általános iskolában, a 7–9. évfolyamon.

Az iskola úgy tapasztalta, hogy a teljesítmény terén nagy különbség van a „rosszul teljesítők” és a „jól teljesítők” között, és az iskola diákjainak egyes csoportjaiban alacsony szintű az iskolához való kötődés. Körülbelül 20 diáknál az elszakadás egyértelmű jeleit figyelték meg a jelenlét, a teljesítés, a magatartás és a motiváció terén. Főként az elszakadási problémák tűntek általánosnak az olyan háztartásokból származó diákok esetében, ahol a tanulásnak kevésbé volt hagyománya.

Az iskola 2015 őszén csatlakozott az országos "Plug In" projekthez, és 2016. januártól változásokat vezetett be, amelyek a struktúrákra és a támogatási rendszerre, illetve az oktatási gyakorlatra egyaránt kiterjedtek, hogy csökkenjen a lemorzsolódás, és több diákot tudjanak támogatni abban, hogy jogosultságot szerezzen a középiskolai képzés országos programjában való részvételre. A legfontosabb változások a következők voltak:

  • Új „diáktámogató központ” alakult – ez szinte mindig elérhető, és különösen a pedagógiai igényeket szolgálja ki, de „holisztikus” szellemben nyitott az összes diák különféle igényeire
  • Felvettek egy „diákcoachot” – akihez problémák széles körével lehet fordulni, különösen az a feladata, hogy pozitív kapcsolatot alakítson ki a diákokkal, és erősítse az iskolához való kötődést. A rugalmas pozíciónak köszönhetően a diákokat az iskolán kívül is meg lehet szólítani
  • Újragondolt rutineljárások és digitális rendszer/korai jelzőrendszer, amely figyeli a diákok előmenetelét, reagál az igények/kockázati tényezők széles körére és felgyorsítja az intézkedések megkezdését
  • Nagyobb hangsúly a pozitív tanár-diák interakciók növelésére és a kapcsolatra épülő pedagógia erősítésére szolgáló közös gyakorlatok fejlesztésén
  • Fokozott együttműködés a diákegészségügyi csoport és az iskola tanárai között, részben a diáktámogató központon keresztül. Különösen erősítették az együttműködést a tanárok és a gyógypedagógus, valamint az oktatási és emberi erőforrás tanácsadó között.
  • A tanulást értelmesebbé és relevánsabbá tették a diákok számára azzal, hogy a tapasztalataikhoz/érdeklődésükhöz közelebb álló projektekkel és példaképekkel dolgoznak. Ugyancsak nagyobb hangsúlyt fektetnek a formatív értékelési gyakorlatokra
  • Rugalmasabb, egyéni tanulmányi terveket kínálnak, a tanulmányok ütemezésének és az órarendnek az igazodásával, és a támogató központot felhasználják az egyénre szabott tanulási útvonalakhoz és oktatáshoz.
  • Lehetőséget kínálnak kevesebb párhuzamos tantárgy tanulására, valamint különféle megoldásokat kínálnak a vizsgahelyzetekre, részben a diáktámogató központ használatával.

Az iskola diákjainak eredményeiben 2016 óta jelentős javulást lehetett megfigyelni. Javult az osztályzatok átlaga és a kurzusok teljesítési rátája, valamint a felső középfokú oktatás megkezdésére való jogosultság aránya is.

2017. júniusban a diákok 89%-a volt jogosult középfokú tanulmányokra.

  • Az iskola „veszélyeztetett” diákjai közül 19-ből 17-en voltak jogosultak középfokú tanulmányokra.
  • Mind a 19 „veszélyeztetett” diáknak javult a tanulmányi átlaga – egy esetben a diák pontszáma 62,5-ről 180 pontra emelkedett.

A jó gyakorlat környezete (kontextus)

Az iskola egy közepes méretű általános iskola Svédország délkeleti részén, egy nagyjából 27 000 fős helyhatóságban. Az iskola a helyhatóság legnagyobb városának közelében található, és az 1–9. évfolyamokat oktatja, amelyekből a 7–9. évfolyam vett részt a projektben.  Az iskola önkormányzati fenntartású, a diákok populációja pedig különböző társadalmi-gazdasági háttérrel és változatos igényekkel rendelkező diákokból áll.

Olvassa el a teljes leírástTeljes leírás bezárása

Célcsoport:

Iskolavezetők & oktatási munkatársak

Ország:

Svédország

Szerző:

Anneli Juholt (projektvezető)

Intézménynév:

Oskarshamn Középiskola

A korai iskolaelhagyás európai információs portálja a lehető legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használ. Amennyiben tovább használja az oldalt, elfogadja az sütik használatát. Kérjük, további információkért olvassa el az Adatvédelmi nyilatkozatunkat.