rugalmas tanulási utak

Keresés kulcsszavak alapján a speciális kereső használatával

A rugalmas és átjárható oktatási rendszerek lehetővé teszik az egyén számára, hogy saját, egyéni ütemében, érdeklődésének és képességeiknek megfelelően tanulhasson, szabadon mozogva az oktatás, képzés és munkaerőpiac világa között. A rugalmasság hiánya megnehezíti a fiatalok számára az átmenetet különböző tanulási utak között, így gyakran akkor is az eredeti választásuknál maradnak, ha esetleg az már nem megfelelő számukra. A rugalmatlanság ahhoz is vezet, hogy a tanulási út megváltoztatása esetén a tanulóknak elölről kell kezdeniük a korábban már elvégzett tantárgyakat. Ez a kényszerhelyzet vezethet demotiváltsághoz és az iskolarendszerből való lemorzsolódáshoz.

A rugalmasság az időkereteket és az oktatás struktúráját, illetve a pedagógiai módszert is érinti. A rugalmas időkeretek, részidőben történtő oktatás, vagy alternatív módszerek alkalmazása (pl. online kurzusok) lehetővé teszik, hogy azok a fiatalok is visszatérhessenek az iskolarendszerbe, akiknek az életben más elköteleződései is vannak, pl. munka, család, vagy más egyéni okok.

Vissza a szószedethez

A korai iskolaelhagyás európai információs portálja a lehető legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használ. Amennyiben tovább használja az oldalt, elfogadja az sütik használatát. Kérjük, további információkért olvassa el az Adatvédelmi nyilatkozatunkat.