Együttműködés a szülőkkel

Rövid összefoglaló

Nemzetközi és a hazai mérések, kutatások bizonyítják, hogy oktatási rendszerünk konzerválja, sőt felerősíti  a családi-szociális, szociokulturális különbségeket és azokból fakadó hátrányokat. Ezek kiküszöbölése sok egyéb társadalmi és oktatáspolitikai tényező mellett nem képzelhető el a családok alaposabb ismerete, és gyermekeik iskolai életébe való sokoldalúbb bevonása nélkül.

A család és iskola, a szülők és pedagógusok együttműködésének fejlesztésére egyre nagyobb igény fogalmazódik meg mindkét félben. 

A sikeres kapcsolat kialakításának első és talán legfontosabb feltétele az elfogadás. Egymás kompetenciáinak  elfogadása, főként a szülői kompetenciák elismerése a jó kapcsolat megalapozója.

Az elfogadással szorosan összekapcsolódó alapelv a kölcsönös bizalom, amelynek megteremtése elsősorban a pedagóguson múlik. A szülő bizalmának megnyerése maga is következménye egy tudatos kapcsolat építésnek.

A jó gyakorlat környezete (kontextus)

A kurzus célja

Kurzusunk célja megismertetni a családi és iskolai értékek kapcsolatának szerepét a tanulók nevelésében. A tanulók eredményességének emelése érdekében az iskola, pedagógus, szülő, szülőközösség kapcsolat jelenlegi helyzetének felülvizsgálatára épülő új, nevelőpartneri szemlélet kialakítása, az együttműködést segítő módszerek, eszközök megismertetésével korszerű, partneri kapcsolat kialakításának segítése, formáinak megismerése.

A kurzusban résztvevő pedagógusok megismerhetik az önreflexióra épülő önfejlesztés, szülősegítés eszközeit, módszereit, a partneri együttműködés folyamatos fejlesztése érdekében.

A kurzusban olyan gyakorlatban bevált módszert, technikát, elemeket, jó gyakorlatot mutatunk be, melyek mind a szülő-iskola partnerségére építenek, elősegítve ezzel a két fél közötti hatékony együttműködést.

A saját gyakorlat újragondolását és változtatását a fórumon megjelenő kis feladatokkal segítjük. Ezek megoldásainak, a felmerülő ötletek, kérdések, esetleg aggályok megosztásával az együttgondolkodást támogatjuk.

Figyeljünk arra, hogy az egymás gondolataira, bejegyzéseire adott reflexióink soha nem jelenthetnek minősítést, bírálatot, hanem elsősorban a közös kollaboratív tanulás eszközeiként az azonos problémamegoldást kell szolgálják.

Egyéb információ

További alapvető információk a kurzusról

A kurzus ingyenes, a tartalmak publikusan megtekinthetőek, ám a fórumokon való részvételhez regisztráció szükséges. Abban bízunk, hogy sokuknak van jó gondolata, eredeti ötlete ezekhez a témákhoz, amelyeket érdemes lesz megosztaniuk egymással.

A regisztrációhoz küldjön egy emailt a canvasadmin@tpf.hu -ra "Regisztráció- Együttműködés a szülőkkel" címmel. A regisztrációkat a következő munkanapon hagyjuk jóvá. A regisztráció ingyenes és semmilyen kötelezettséggel nem jár.

Amennyiben technikai problémája adódott, kérjük szintén e-mailben jelezze a canvasadmin@tpf.hu címen!

A képzés nem akkreditált, ezért tanúsítványt nem állíthatunk ki. A képzés tartalma, terjedelme, követelményrendszere ugyanakkor megfelel a 277/1997 (XII.22.) pedagógus-továbbképzéseket szabályozó kormányrendeletnek, így a rendelet 5. § (3) bek. d) pontja alapján a Tempus Közalapítvány az eseményre 5 tanóra, azaz 5x45 perc után részvételi igazolást állíthat ki.

Ha elvégzi a kurzust, továbbá a Kurzuszáró teszt kérdéseire 80% felett jól válaszol, részvételi igazolást kaphat maximum 5 tanóra erejéig, amely beszámítható a 277/1997 (XII.22.) Kmr. 5. § (3) bek. d) pont: (1) bekezdésben foglalt hétévenkénti továbbképzésbe.

Amennyiben részvételi igazolást szeretne, kérjük jelezze a kepzes@tpf.hu email címen!

Amennyiben valahol elakadt a folyamatban és vissza szeretne térni a kurzus valamely pontjára, kattintson a bal oldalon a Modulok menüpontra. Itt mindig átláthatóan el fogja érni a kurzus tartalmait.

Ha a témával kapcsolatban további információt szeretne vagy tovább szeretné képezni magát a témában, szándékát jelezze a kepzes@tpf.hu email címen!

Jó munkát kíván,

a Tempus Közalapítvány és a Partners Hungary Alapítvány

Olvassa el a teljes leírástTeljes leírás bezárása

Szerző:

Zágon Mária

Intézménynév:

Lépésről lépésre program

A korai iskolaelhagyás európai információs portálja a lehető legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használ. Amennyiben tovább használja az oldalt, elfogadja az sütik használatát. Kérjük, további információkért olvassa el az Adatvédelmi nyilatkozatunkat.