Csodaműhely

Rövid összefoglaló

A Csodaműhely Egyesület évek óta dolgozik a hátrányos helyzetű/roma diákok oktatási esélyeinek javításáért. Résztvesz a Csobánkai Csepp Tanoda, CSODA, program sikeres működtetésében, foglalkozásokat szervez családjaiknak (baba-mama kör, beszélgető estek) valamint Civil Hálót szervez Csobánkán a helyi integrált oktatás megszilárdítása érdekében, az érintett szülők, tanodai mentorok, szociális szakemberek és a helyi pedagógusok aktív részvételével.

A hátrányos helyzetű, roma diákok oktatási előmenetelét támogató civil munkának több éves hagyománya van Csobánkán. 2012-ben, helyi roma családok, valamint civil segítők kezdeményezték a Csobánkai Tanoda alapítását, ami azóta egyre növekvő tanuló és önkéntes számmal működik. Kezdetben 4-5 önkéntes tanult heti pár napon 6 gyerekkel, a 2017/18-as tanévet pedig már 35 diákkal és 22 önkéntessel kezdtükel, a tanoda pedig heti 6 napon át tart nyitva. 2013 szeptembere óta a Csepp Esélyegyenlőségi Alapítány támogatásával működik a tanoda.

A tanodás diákok nagy része a helyi kárpáti cigány közösség tagja, ám nem csak roma diákok vesznek részt a programban, a tanoda kapuja minden rászoruló csobánkai iskolás előtt nyitva áll. A Tanoda önkéntesei és a tanodás diákok szülei 2015 szeptemberében létrehozták a Csodaműhely Egyesületet, melynek kiemelt célja a tanoda folyamatos működtetésének biztosítása, illetve tevékenységi körének bővítése, az összes érintett bevonásával. 2016-ban elindítottuk a tanodában, a Mesélő Édesanyák (MESÉD) korai fejlesztő programot a Roma Oktatási Alap támogatásával, melyet idén az Egykörben anyakör elnevezésű fejlesztő program követ, mely a helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával valósulhatott meg. Tevékenységünk nyomán évek óta formálódik egy, az érintettekből, szociális szakemberekből és iskolai pedagógusokból álló civil együttműködés, melynek szerepe még jelentősebb lett a helyi szegregált iskola bezárása, majd újranyitása nyomán.

A csobánkai szegregált iskola 2016-os bezárása után a tanoda önkéntes mentorai segítették az addig ott tanulók sikeres beilleszkedését új iskoláikba. Az intézmény 2017-ben újra megnyílt, mi pedig, hogy hozzájáruljunk az iskola hosszú távú, hatékony és méltányos működéséhez, Civil Háló szervezésébe kezdtünk. A Nyílt Társadalom Alapítványok támogatásával lehetővé vált, hogy formális keretet is adjunk ennek a csoportosulásnak, így 2017 szeptemberében belekezdtünk a Csobánkai Civil Háló felállításába.

Az Egyesület önkéntes csapata évek óta dolgozik azért, hogy a hátrányos helyzetű, roma fiatalok oktatási esélyei javuljanak. A Háló keretében az érintett szülők, a szociális szakemberek és a pedagógusok számára lehetőség nyílik, hogy megbeszéljék közös nehézségeiket, dilemmáikat, és, hogy együttesen fel tudjanak lépni a hátrányos helyzetű családokérdekeinek védelmében. Ez a civil összefogás támogatja a hátrányos helyzetű diákok oktatási előmenetelét, esélyt teremtve nehézségeik közös megvitatására és elhárítására. Emellett, szakmai támogatást nyújt az iskolai pedagógusainak és visszajelzési lehetőséget a szülőknek. Végül segíti a széttöredezett falusi közösség összefogását, mobilizálását is, hisz a minőségi oktatáshoz való hozzáférés kérdésében széleskörű egyetértés van a csobánkai lakosok között. Mindez hozzásegít a hátrányos helyzetű, roma diákok iskolai lemorzsolódásának megelőzéséhez.

Olvassa el a teljes leírástTeljes leírás bezárása

Szerző:

Horlai Sára

Intézménynév:

Csodaműhely Egyesület

A korai iskolaelhagyás európai információs portálja a lehető legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használ. Amennyiben tovább használja az oldalt, elfogadja az sütik használatát. Kérjük, további információkért olvassa el az Adatvédelmi nyilatkozatunkat.