NYELVTANFOLYAMOK MIGRÁNS HÁTTÉRREL RENDELKEZŐKNEK

Rövid összefoglaló

A Nemzetközi Ismerősök civil szervezet létrehozását (Internationella Bekantskaper, IB) 2008 tavaszán egy tanár kezdeményezte, aki Tensta településen svéd nyelvet tanított bevándorlóknak (SFI).

Tensta lakossága  17 000 fő, akik a világ különféle tájairól érkeztek. Egy részük a szülőföldjén járt iskolába, sokan azonban semmilyen oktatásban nem részesültek, néhányan pedig írástudatlanok, és még azt sem tudják, mi kell az iskola elvégzéséhez. Többségük svédül tanul a külföldi felnőtteknek szervezett tenstai SFI-nyelvtanfolyamon.

2007 tavaszán, az egyik SFI-nél tanító tanár felismerte, hogy a tanítványai között sokan vannak, akik csak nagyon korlátozottan kerülnek kapcsolatba svéd anyanyelvűekkel. Miután sok ilyen diákkal beszélgetett, rájött, hogy szinte egyiküknek sincs semmilyen svéd ismerőse. Sokan közülük már hosszú évek óta Svédországban éltek, ennek ellenére nem lett több kapcsolatuk svéd anyanyelvűekkel, mint a megérkezésük pillanatában volt.

A tanár ezt a helyzetet akarta orvosolni, ezért 2008 tavasza óta kiépített hálózatot  – amelynek tagjai olyan svéd emberek lettek, akik készek voltak tenni azért, hogy a stockholmi lakosság egyes csoportjai közötti javuljon a kapcsolódási készség. A svéd résztvevők toborzása főként a „Voluntärbyrån” (az önkénteseket közvetítő iroda) közreműködésével folyik, de a könyvtárakban és más belvárosi nyilvános helyeken is tettek ki plakátokat a hirdetőtáblákra. Jelenleg mintegy 300 olyan svéd polgár van, akik önkéntesként rendszeresen részt vesznek a szervezett tevékenységek valamelyikében, mint például:

  • A társalgási készségek fejlesztése kisebb csoportokban, a „Svéd nyelv bevándorlóknak” és a „Svéd mint második nyelv” kurzusok foglalkozásain
  • Nyelvi támogatás az újonnan érkezett, 16–20 éves fiataloknak
  • Segítség az iskolai házi feladatokhoz a külvárosi területeken
  • Nemzetközi séták és más, rendes munkaidőn vagy tanórán kívüli tevékenységek
  • „Beszélj svédül a babával” a szülési szabadságon lévő szülőknek, akik szeretnék gyakorolni a svéd nyelvet és találkozni más kultúrák képviselőivel

A civil szervezet jövőképe: Olyan Svédország, ahol a polgárok közösségét az együttműködés, az egymás iránti tisztelet és bizalom jellemzi.

 

A változtatásokra való igény háttere, bevont célcsoportok

A problémát a migráns hátterű emberek svéd társadalomba való beilleszkedése jelentette. A kezdeményezésben a svéd nyelv tanításán és az emberek integrálásán van a hangsúly.

Napi tevékenységeink során számos kihívással szembesülünk. A legfontosabbak a következők:

  • elhivatott önkéntesek megtalálása;
  • az olyan munkatársak szervezése, akik esténként segítenek házi feladatot írni;
  • olyan tenstai partnerek megtalálása, aki népszerűsítené a „läxhjälpen”-t (a tanulmányi támogatásért felelős személy);
  • megfelelő telephelyek keresése a térségben.

Tenstában vannak olyan önkéntesek, akik közvetítőként segítenek a házi feladatban, de a kereslet nagyobb, mint a kínálat.

A szervezet azokat a szülőket szeretné elsősorban bevonni, akik rosszul beszélnek svédül, viszont a gyermekeik Tenstában járnak iskolába, ezért a gyermek iskolai támogatásában nehézségeik vannak.

Megtett intézkedések, általuk elindított folyamatok

Együttműködésben a tenstai SFI-vel és egy nagyon elhivatott apával a térségből, két helyszínen, heti két éjszaka kezdtük meg a működést, az SFI telephelyén és egy ifjúsági klubban.  Egy speciális nonprofit szervezeten keresztül igyekszünk megtalálni azokat az érdeklődő és iskolázott svéd polgárokat, akik szívesen közreműködnének azzal, hogy önkéntesként segítik a leckeírást. A könyvtárakban, az egyetemen és egyes munkahelyeken hirdetéseket is kitettünk. A tanulmányi támogatásért („läxhjälpen”) felelős emberünk felveszi a kapcsolatot a jelentkezőkkel, akik egy félévben egy vagy több alkalmat is vállalhatnak. Sokan heti egy alkalomra iratkoznak fel. A térségben élő szülők körében az SFI-nél dolgozó tanárok és a tenstai kapcsolattartó népszerűsítik a házi feladathoz kérhető támogatást. A részt vevő gyermekekkel/fiatalokkal mindig egy szülőnek is el kell jönnie. Ez egyrészt a nyugodt, tanulásnak kedvező légkör biztosítását szolgálja, ugyanakkor a szülőknek is lehetőséget ad arra, hogy megértsék, mivel foglalkozik a gyermek az iskolában, és jobban megtanuljanak svédül.

Legfontosabb változások

Nem készült külön értékelés. A kereslet azonban folyamatosan nő, a részt vevő szülőktől és diákoktól pedig rendszeresen kapunk pozitív visszajelzéseket a jobb tanulmányi eredményekről. 2012-ben készítettünk egy értékelést a segítők csoportjában. Számtalan ötletük volt arra nézve, hogy hogyan lehetne javítani a tanulmányi támogatást, és ezeket fel is használtuk a fejlődés érdekében. Szeretnénk, ha a „läxhjälpen” az egyes iskolák diákjai számára esténként a saját iskolájuk helyiségeiben lenne elérhető. Ily módon a tanárok is visszajelzést kaphatnának, és jobb kapcsolat alakulhatna ki a diákok/szülők és a tanárok között, ami kedvezne az iskola és a szülő közötti együttműködésnek.

Tanulságok

A szervezet számos megoldandó problémával szembesült, mégpedig:

1.    Keresni kellett egy olyan személyt, aki vállalja a felelősséget a tenstai szervezetért.

2.    Szakképzett önkénteseket kellett találni, és mindig el kellett készíteni az órarendet.

3.    Motiválni kellett a szülőket, hogy kísérjék el a gyermekeiket.

4.    Megfelelő helyszíneket kellett találni egyrészt a találkozókhoz, másrészt a felszereléseink tárolásához az egyes alkalmak között.

5.    Terjeszkedni akarunk, szorosabb együttműködést szeretnénk egyes iskolákkal, egyes tanulók és diákok ügyében.

 

A szervezet a következőképpen kezelte ezeket a nehézségeket:

1.    A szervezet talált egy adminisztrációs készségekkel rendelkező, elhivatott nyugdíjast.

2.    Együttműködünk az önkénteseket közvetítő irodával, és különböző helyeken hirdetünk, ahol svédek élnek.

3.    Egy Tenstában élő, nagyon motivált apát vontunk be.

4.    Együttműködés az SFI-iskolával és a Spånga-Tensta közösséggel, hogy jó helyszíneket találjunk.

5.    Csatlakozás a PREVENT hálózathoz.

 

Olvassa el a teljes leírástTeljes leírás bezárása

Célcsoport:

Politikai döntéshozók

Ország:

Svédország

Kapcsolódó linkek:

YouTube channel of IB

Szerző:

Andreas Bjuner

Intézménynév:

International Acquaintances (Internationella Bekantskaper, IB)

Intézmény weboldala:

http://www.bekantskaper.se/

A korai iskolaelhagyás európai információs portálja a lehető legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használ. Amennyiben tovább használja az oldalt, elfogadja az sütik használatát. Kérjük, további információkért olvassa el az Adatvédelmi nyilatkozatunkat.