Büntetni vagy segíteni? Kihívást jelentő viselkedést mutató gyerekek a közoktatásban. A Helping Hand projekt bemutatása.

Rövid összefoglaló

A figyelemzavaros hiperaktivitás (Attention Deficit Hyperactivity Disorder - ADHD) az egyik leggyakrabban diagnosztizált idegrendszeri fejlődési eltérés a gyerekeknél és a fiataloknál. 

Azok gyerekek, akik nehezen kontrollálják a saját viselkedésüket, nehezen figyelnek és szabályozzák érzelmeiket, nehezen szerzenek barátokat vagy alakítanak ki pozitív kapcsolatokat felnőttekkel, és nehezen birkóznak meg a hagyományos oktatási struktúrák és gyakorlatok követelményeivel, nagy kihívást jelentenek a szülők és a tanárok számára. Egyre több az ilyen „problémás” gyerek az óvodákban és az iskolákban, és viselkedésük nehézséget jelent a csoport/osztály tervezett munkájában, zavarják a pedagógust és a többi gyereket is.  A legtöbb, ha nem mindegyik ADHD-val érintett gyermek iskolai nehézségekkel küzd az oktatási környezet követelményei miatt (pl. azzal, hogy nyugodtan üljön és hosszú ideig fenntartsa a figyelmét). 

Fontos tisztában lenni azzal, hogy ezek a gyerekek nem szándékosan produkálják a kihívást jelentő viselkedést. Az ADHD egy „neurodiverz” állapot, bizonyos mértékig jelen van a születés óta, és a gyermekek által tapasztalt nehézségek különböző idegrendszeri és pszichológiai működésekhez kapcsolódnak.

A jó gyakorlat környezete (kontextus)

A pedagógusok, akiket nem képeztek fel arra, hogy felismerjék az eltérő fejlődésmenetet, nem tudják, az érintett gyerekek kihívást jelentő viselkedése nem szándékos, hanem ezzel kommunikálják a nehézségeiket, és hogy nem büntetésre, hanem segítségre van szükségük. De még ha tisztában is vannak vele, gyakran nem tudják, hogyan tudnak segíteni nekik.

Ha ezek a gyermekek nem sajátítják el a megfelelő készségeket a nehézségeik kezelésére, akkor számtalan dolog veszélyezteti őket: ismétlődő kudarcok, alacsony önbecsülés, korai iskolaelhagyás, lemorzsolódás, munkanélküliség vagy bebörtönzés, és mentális egészségi problémák (pl. depresszió, szorongás) kialakulása. Tehát az ADHD problémát jelent mind a gyermekek, családjaik és iskoláik, mind a tágabb közösség és a társadalom számára. 

A megfelelő típusú otthoni és iskolai támogatással azonban az ADHD-s gyermekek kiteljesíthetik a potenciáljukat, és közösségük teljes értékű tagjaivá válnak. Az ADHD jól kezelhető; nem jelent tanulási képtelenséget, vagy alacsony intelligenciát.

Az ADHD esetében tehát az egyik legfontosabb szerepe a szülő mellett a pedagógusnak van. Projektünkkel szeretnénk megtámogatni a pedagógusokat, felfegyverezni őket olyan tudással és eszközökkel, hogy hatékonyan képesek legyenek a gyermekek szociális, érzelmi és/vagy magatartásbeli fejlődési igényeit támogatni. Ehhez hasonlóan felismerjük a szülők szerepét a gyermekek oktatásában és fejlődésében. Ennek megfelelően szeretnénk támogatni a szülőket is a gyermekük viselkedésének megértésében, abban, hogy megszerezzék a tudást és azon készségeket, melyekkel támogatni tudják gyermekeik fejlődési készségeit, annak érdekében, hogy sikeresek legyenek az iskolában és az életben.

Megtett intézkedések, általuk elindított folyamatok

A szülők és a pedagógusok számára készített útmutatónk biztosítja számukra azokat a tudást és stratégiákat, attitűdöt, amelyek szükségesek ahhoz, hogy megbirkózzanak a gyermek különböző szükségleteivel és nehézségeivel.

Partnerségünk 7 európai szervezet 26 hónapnyi munkáját egyesítette, mely során egy olyan eszközt hoztunk létre, melynek segítségével hatékonyan lehet megcélozni a viselkedési nehézségeket és a figyelemhiányt a koragyerekkori nevelés szinterein. 

Projektpartnereink: Raabe Klett Kiadó Kft (HU),Coventry Egyetem (UK),az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara, (HU),a Debreceni Egyetem Hajdúböszörményi Gyakorló Óvodája, a szlovákiai  Spojana Skola Komenskeho óvoda, a romániai  Csipkerózsika Egyesület, és az ADHD Magyarország Alapítvány.

Legfontosabb változások

A projektben három termék kidolgozására került sor:

Digitális kézikönyv óvodapedagógusoknak (O1): módszertani iránymutatásokat ad az ADHD-s gyermekekkel foglalkozók számára. PDF formátumban elérhető, négy nyelven (angol, magyar, szlovák, román).

Digitális útmutató szülők számára (O2): tájékoztatást nyújt az ADHD felismeréséről és a mindennapi élet szervezésére vonatkozó iránymutatásokról, az ADHD kezeléséhez szükséges, megfelelő környezet kialakításához. PDF formátumban elérhető, négy nyelven (angol, magyar, szlovák, román).

Gyakorlati feladatgyűjtemény óvodapedagógusoknak: melyben az egyes részterületek fejlesztéséhez találhatnak ötleteket a szakemberek. PDF formátumban elérhető, négy nyelven (angol, magyar, szlovák, román).

Emellett lefolytattunk

  • egy nemzetközi tematikus tréninget, 12 koragyerekkori nevelési szakértőnek;
  • 3-3 helyi tréninget pedagógusoknak, 3-3 nyílt napot szülőknek és 6 fókuszcsoportos beszélgetést a partneróvodákban, így több mint 200 érintettet elérve;
  • egy pilot időszakot, ahol több mint 700 gyereket értünk el;
  • egy kutatást a beavatkozás hatékonyságáról, mely további hivatkozásként és forráskért szolgálhat; egy zárókonferenciát, több mint 200 résztvevővel.

Projektünknek köszönhetően a részt vevő pedagógusok képesek felismerni és segíteni az ADHD-ban érintett gyerekeket, támogatni őket, és bevonni szüleiket is a megoldásba. Képesek olyan módszereket alkalmazni a nevelési-oktatási folyamatokban, mellyel segítik a gyerek inklúzióját, és tudásuk megfelel az társadalom jelenlegi elvárásainak is – hogy megbirkózzanak az egyre növekvő számú, eltérő fejlődésű, kihívást jelentő viselkedésű gyerekkel a köznevelési intézményekben.

A szülők ismerik és értik, hogy mi az a figyelemhiányos hiperaktivitás, és hogyan lehet megküzdeni vele a pedagógusokkal való aktív együttműködés és megfelelő otthoni stratégiák (megfelelő környezet, napirend, szabályrendszer kialakítása) alkalmazásával, amelyek mind-mind támogatják a gyerek fejlődését és boldogulását. 

Emellett reméljük, hogy a Helping Hand projekt hosszú távon hozzájárul a koragyerekkori nevelés minőségének a javulásához és az inkluzív nevelésnek a valódi megértéséhez és alkalmazásához. 

Olvassa el a teljes leírástTeljes leírás bezárása

Szerző:

Rihay Zsuzsa

Intézménynév:

Raabe Klett Kft.

Intézmény weboldala:

https://raabe.hu/

Személyes weboldal:

www.helping-hand.hu

A korai iskolaelhagyás európai információs portálja a lehető legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használ. Amennyiben tovább használja az oldalt, elfogadja az sütik használatát. Kérjük, további információkért olvassa el az Adatvédelmi nyilatkozatunkat.