WEBES ALKALMAZÁS A DIÁKOK ISKOLAI EREDMÉNYEINEK ÉS JELENLÉTÉNEK NYOMONKÖVETÉSÉRE

Rövid összefoglaló

Az eKool egy webes alkalmazás, amelyet a tallinni iskolák 98%-a használ az osztályzatok és kreditek nyomon követésére, a házi feladatok kiadására, a szülők és az iskola közötti kommunikációra, valamint a diákok iskolalátogatásának megfigyelésére.

Az eKool a diáknak és a szülőnek is visszajelzést ad. Segítségével a szülő láthatja a gyermekének iskolai előmenetelét, és személyesen vehet részt a tanulási folyamatban.

A diákok gyorsan megtalálják a tanulmányi eredményeiket, a házi feladatokat és a tanároktól érkező más üzeneteket. Az iskola vezetője operatív áttekintést kap a diákok iskolába járásáról és az osztályonkénti tanulmányi eredményekről.

A Vaata Maailma SA (Look@World Alapítvány) 2001-ben alakult meg. A szervezet célja a közérdek szolgálata: az internet és az IKT használatának ösztönzésével és népszerűsítésével támogatja az oktatást, a tudományt és a kultúrát. Az alapítvány ezzel emelni szeretné az észtországi életszínvonalat, egyben javítana Észtország európai versenyképességén.

A szervezet projekteket indít az IKT-készségek, IKT-vonatkozású szabadidős tevékenységek és az IKT biztonságos használata témájában.

A 2002. évre nyilvánvalóvá vált, hogy a papíron vezetett iskolai napló és az információcsere addigi rendszere nem maradhat már a régi. Ekkor alkották meg az eKoolt, amelyet Tallinn városa rögtön elkezdett használni.

Az eKool (e-Iskola) a Vaata Maailma kezdeményezéseinek egyike, 2004-ben indult el. Az eKool egy webalapú iskola/otthon kommunikációs felület, amely lehetővé teszi, hogy a szülők és a tanulók szűrt információhoz jussanak a tanulmányokról (idetartoznak például az osztályzatok, a hiányzások, a házi feladatok, az órarend stb.). Mára az észtországi iskolák többsége csatlakozott az eKool rendszerhez.

Az alkalmazás az érdekeltek sokaságának nyújt tájékoztatást:

  • a diákoknak: osztályzatok, házi feladatok, tananyagok, kommunikáció a tanárral, hiányzás;
  • a szülőknek: heti aktualitások, tanórák, elérhetőségek, tananyagok, hiányzás és a felzárkózás módja, a tanuló órai jelenlétének közvetlen nyomon követése, e-tankönyvek, online tankönyvek;
  • a tanároknak: felhő a tantervhez, elérhetőségek, az órák és házi feladatok utókövetése, iskolai/osztályjelentések, gyors visszajelzés a diákoknak és/vagy a szülőknek;
  • az iskoláknak: információk, e-tankönyvek;
  • az önkormányzatnak, kormánynak: statisztika, adatáramlás, szabályok és szabályzatok.

 

 

A változtatásokra való igény háttere, bevont célcsoportok

A Vaata Maailma SA-t (Look@World Alapítványt) 2001-ben alapította meg az AS Hansapank, az AS Eesti Ühispank, az AS Eesti Telefon, az AS EMT, az IBM Eesti OÜ, az Oracle Nederlands BV Estonia, az AS Microlink, az IT Grupp AS, az AS Baltic Computer System és az AS Starman.

A projektet a Vaata Maailma indította el. Tallinn városa csatlakozott a projekthez, és a tallinni iskolák többségében bevezette a rendszert. Az eKool célközönségét az iskolavezetés, a tanárok, a diákok és a szülők alkotják.

Megtett intézkedések, általuk elindított folyamatok

Az eKool célja az együttműködés megteremtése, ami hozzájárul a gyermek fejlődéséhez. Az eKool lehetővé teszi az iskolai információk rendszerezését, internetes hozzáférést biztosít ezekhez az információkhoz és rendbe rakja az iskolai információk összegyűjtését és karbantartását. Az eKool szerepalapú webes alkalmazás, így a tanulmányi információk csak azokhoz jutnak el, akik arra jogosultak. Az információt a szaktanárok és az osztályfőnökök továbbítják. Van egy fórum, ahol a szülők vagy a diákok is részt vehetnek a megbeszélésben. Vitát is lehet kezdeményezni: a szülők megtárgyalhatják a számukra érdekes témákat, és ebbe az osztályfőnököt vagy a szaktanárt is be lehet vonni.

Az eKoolnak a tanár, a diák és a szülő között az iskolai előmenetelről folytatott párbeszéd is része, hogy a gyermek fejlődése érdekében együttműködés legyen köztük. A beszélgetés előtt a diáknak és a szülőnek küldenek egy kérdőívet, hogy fel tudjanak készülni a beszélgetésre. A beszélgetés során áttekintik a legutóbbi előmeneteli beszélgetés céljait. Ennek eredményeként írásos összefoglaló készül, amelyben visszajelzést és új célokat adnak. Az előmeneteli beszélgetés és az összefoglaló bizalmas. A kérdőívet az iskola vezetője állítja össze, és ő elemzi az előmeneteli beszélgetések eredményeit is (ha belép, látja az összefoglalókat).

 

Legfontosabb változások

2013-ban már a tallinni iskolák 98%-a használta az eKool rendszert. Papír formában nem vezetnek naplót, és az iskola beleegyezése esetén bizonyítványt sem adnak ki papíron. Minden információt digitálisan archiválnak, és feltöltik az észt nemzeti oktatási információs rendszerbe, az EHIS-be. Pozitívum, hogy a diák és a szülő bármely pillanatban hozzáférhet a gyermek iskolájával kapcsolatos fontos információkhoz és visszajelzésekhez. A szülők így figyelemmel tudják kísérni a gyermek előmenetelét, és szükség esetén segíthetik. Az eKool lehetővé teszi a szülők szoros bevonását a gyermekük oktatásába, ami elengedhetetlen elem a korai iskolaelhagyás visszaszorításához.

Olvassa el a teljes leírástTeljes leírás bezárása

Célcsoport:

Politikai döntéshozók

Ország:

Észtország

Kulcsszavak:

család bevonása

Szerző:

Rica Williams

Intézménynév:

Look@World Alapítvány

Intézmény weboldala:

http://www.vaatamaailma.ee/en/

A korai iskolaelhagyás európai információs portálja a lehető legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használ. Amennyiben tovább használja az oldalt, elfogadja az sütik használatát. Kérjük, további információkért olvassa el az Adatvédelmi nyilatkozatunkat.