A LEMORZSOLÓDÁS MEGELŐZÉSE AZ AMSZTERDAMI LEERPLICHT PROGRAMMAL

Rövid összefoglaló

A diákok az Amszterdamhoz hasonló nagyvárosokban számos olyan kihívásnak vannak kitéve, amely elvonhatja a figyelmüket a tanulástól és a végzettség megszerzésétől.

A diákok lemorzsolódásának és az iskola végzettség nélküli elhagyásának megelőzése az egyik fő feladat Amszterdam helyi önkormányzatának oktatási osztálya számára.

A korai iskolaelhagyók számának csökkentése érdekében az önkormányzat együttműködést folytat a középiskolákkal és a szakiskolákkal, valamint az ifjúságsegítőkkel és a munkaerőpiaccal, hogy megelőzze a diákok lemorzsolódását.

 Az amszterdami Leerplicht program a következőket kínálja a diákoknak:

  • Segítség az igazolatlan hiányzás megelőzésében, az iskolával és az ifjúságsegítőkkel közösen
  • Motiváció a tanulmányok befejezéséhez és a bizonyítvány megszerzéséhez.

 Az amszterdami Leerplicht program az országos „Fellépés a lemorzsolódás ellen” programnak megfelelően a következőket nyújtja az iskoláknak:

  • Stratégiai tanácsadás az iskola vezetőségének.
  • Az iskolai nyomon követési program bevezetésének támogatása.
  • Kapcsolat és együttműködés az összes iskolával, valamint az ifjúságsegítőkkel és a munkaerőpiaccal.

A szakpolitikai tanácsadók egy csoport tagjai, amely közös felelősséget vállal a jelenlétet figyelő oktatásügyi tisztviselők és a városi főtisztviselő tájékoztatásáért. A jelenlétet figyelő tisztviselők a városszerte működő csoportokban dolgoznak.

Az önkormányzat részéről a szakpolitikai tanácsadókat felkérték, hogy működjenek együtt az iskolák vezetőségével a program bevezetése érdekében. A helyi vállalkozásokkal is felvették a kapcsolatot, hogy tájékoztassák a diákokat a munkaerőpiaci lehetőségekről.

A célcsoportot azok a diákok alkotják, akik sokat hiányoztak, akiknél nagy a veszélye annak, hogy lemorzsolódnak, és akik a középfokú szakoktatás kiválasztásának fázisánál tartanak.

A „Fellépés a lemorzsolódás ellen” program célja.

Az oktatási minisztérium 10 évvel ezelőtt programot indított „Fellépés a lemorzsolódás ellen” címmel. A program a középiskolák vezetőségét, a szakoktatást és az önkormányzatokat fogta össze, hogy közösen tegyenek a korai iskolaelhagyás problémája ellen. A program pénzügyi hátterét a minisztérium biztosította. Mivel az iskolaszékek és az önkormányzatok együtt döntenek a pénz felhasználásáról, ez komoly lendületet adott az együttműködésnek, és hozzásegített egy horizontális, összetett szemlélet kialakításához, hogy a diákokat jobban tudják támogatni a végzettség megszerzésében.

Az igazolatlan hiányzások (megelőzése) ügyében a legfontosabb intézkedésünk az volt, hogy jobban figyelünk a problémára. A diákokat figyeljük, és a hiányzásokat nyilvántartjuk egy programban. Ez a diákok hiányzásának nyomon követésére szolgáló pluszfelszereléseket jelent az iskolában. A jelzőrendszer segítségével korai szakaszban észleljük a problémát, kapcsolatba lépünk a diákokkal, esetenként a szülőkkel, és segítünk megelőzni a lemorzsolódás súlyosabb problémáját. A kulcs a különböző felek – az iskola, a diákok és a szakemberek – közötti kommunikáció.

A középiskolából a középfokú szakiskolába való átmenetre ugyancsak több figyelmet fordítottunk. Ebben az időszakban jól ismert a diákok lemorzsolódásának veszélye. Jobb lett a kommunikáció az iskolák között, a diákok pedig több segítséget kapnak a megfelelő szakiskola kiválasztásához.

A program bevezetésével és azzal, hogy az iskolák megkapták a végrehajtásához szükséges felszereléseket, sikerült változtatni azon, hogy a diákok mekkora jelentőséget tulajdonítanak a megfelelő oktatás kiválasztásának.

A középiskolák és a középfokú szakoktatás közötti együttműködés eredményeként a diákok jobb tájékoztatást kaptak a tanulási lehetőségekről. A munkaerőpiac bevonásának köszönhetően a diákokat arról is jobban fel tudjuk világosítani, hogy milyen lehetőségeik vannak az életben, ami segíti a megfelelő oktatás kiválasztását, és motiválja őket a tanulmányaik elvégzésére.

Ez a program a lemorzsolódás 16%-os csökkenését eredményezte az amszterdami régióban.

 Az én személyes motivációm ez: Minden gyermeknek lehetővé kell tenni, hogy a képességeihez mérten a lehető legjobb pozíciót érje el az életben – Edith van Rossum

 

Olvassa el a teljes leírástTeljes leírás bezárása

Célcsoport:

Politikai döntéshozók

Ország:

Hollandia

Szerző:

Edith van Rossum szakpolitikai tanácsadó

Intézménynév:

City of Amsterdam

A korai iskolaelhagyás európai információs portálja a lehető legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használ. Amennyiben tovább használja az oldalt, elfogadja az sütik használatát. Kérjük, további információkért olvassa el az Adatvédelmi nyilatkozatunkat.