mentorálás

Keresés kulcsszavak alapján a speciális kereső használatával

A mentorálás egy pártfogó kapcsolatot, amelyben a mentor közösen dolgozik a mentorálttal, útmutatást, támogatást és tanácsokat nyújtva. A mentorálás népszerű támogatási forma az oktatás területén, a mentori kapcsolat pozitív hatása pedig számos területen kimutatható. A támogatás ezen formája személyreszabott módon tud működni, így a korai iskolaelhagyás csökkentésében is hatékony eszköz lehet. A kognitív fejlődés mellett a mentori kapcsolat a mentorált érzelmi és társas kompetenciáit is fejlesztheti, és fontos szerepe lehet többek között az önbizalom növelésében is.

A mentorálásnak számos különböző formája létezik, a sikeres mentori kapcsolat azonban rendelkezik bizonyos kulcselemekkel. A mentorálás céljának meghatározása, a mentorok számára megfelelő képzés nyújtása, a monitoring és értékelés mind ilyen fontos elemek. Emellett kiemelendő a mentor és a mentorált között fenntartott konzisztens és elkötelezett kapcsolat, amely tiszteletben tartja a szerephatárokat. A korai iskolaelhagyás kockázatának kitett tanulók esetében egy bizalmon alapuló személyes kapcsolat kialakítása egy kompetens személlyel, aki a mentorált egyéni igényeit követve nyújt útmutatást és támaszt, segítve őt a tanulásban és érzelmi, társas támaszt nyújtva különösen hatékony eszköz.

Vissza a szószedethez

A korai iskolaelhagyás európai információs portálja a lehető legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használ. Amennyiben tovább használja az oldalt, elfogadja az sütik használatát. Kérjük, további információkért olvassa el az Adatvédelmi nyilatkozatunkat.