családi napközi - óvoda az otthonodban

Rövid összefoglaló

A projektünk mindenekelőtt a sajátos társadalmi és oktatási nehézségekkel küzdő, elszigetelt vidéki közösségekben élő, óvodás korú gyermekekkel foglalkozik. Románia északkeleti régiójában a lakosság mintegy 55%-a vidéki környezetben él; a családok egy részét szegénység sújtja; a célcsoportjaink némelyike olyan zárt közösséghez vagy népességhez tartozik, amelynek saját „szabályrendszere” van; vannak, akik olyan elzárt vidéki közösségben élnek, ahová a térbeli elszigeteltség, vagy az utak rossz állapota miatt nagyon nehéz eljutni.

Bár az oktatásért felelős helyi hatóságok mindenhol biztosítanak iskolabuszt, akadnak családok, akik nem engedik óvodába a gyermekeiket, inkább otthon tartják őket (az anya esetenként munkanélküli/háztartásbeli).

Sok faluban az óvodás korú gyermekek számára nincs is helyben óvoda vagy más nevelési szolgáltatás, mivel falvanként csak néhány gyermekről van szó, így nem éri meg az intézmény fenntartása. Az ilyen falvakban élő gyermekeknek gyakran iskolába is más faluba kell járniuk, vagy minden nap nagy távolságokat kell gyalogolniuk. A kicsik emiatt nem is tudnak bejárni az oktatási intézményekbe.

Ez azt jelenti, hogy az iskolarendszerű oktatással akkor találkoznak először, amikor megkezdik az iskola első osztályát. A szüleiknek kevés idejük jut a nevelésükre, és bizonyosan nem tudnak olyan ösztönző környezetet biztosítani, amely segítené a létfontosságú kognitív, szociális és érzelmi készségek elsajátítását. A kisebbekre legtöbbször a nagyobb testvéreik vigyáznak, de a szülők gyakran inkább magukkal viszik őket a földekre, hogy egyszerre tudjanak dolgozni és a gyerekekre felügyelni. Nem csoda, hogy az első osztály megkezdésekor sok gyermek számára gondot okoz a beilleszkedés, mert vagy a szociális készségeik hiányoznak, vagy a nevelésük volt hézagos, ami rossz eredményekhez és végül lemorzsolódáshoz vezet.

A Save the Children szervezet öt ilyen faluban kísérleti jelleggel kijelölt egy helyiséget, amely megfelel az óvodás korú gyermekeknek szóló oktatási tevékenységek végzésére vonatkozó követelményeknek, és elindított öt családi napközit. A helyszínek egy része a falusi házak egy-egy szobája volt.  A szobákat először felújították és berendezték a szükséges bútorokkal és oktatási segédeszközökkel, játékokkal stb. Eközben helyi szinten megkerestük azokat az embereket, akik hajlandók és alkalmasak voltak a nevelői szerep betöltésére. Ezek a leendő nevelők több képzésen és kurzuson vettek részt, hogy jobban tudjanak majd dolgozni a gyermekekkel. A szakképzett nevelők helyett azért részesítettük előnyben a helyi lakosokat, mert ezek a közösségek olyan mértékben elszigeteltek, hogy esetenként (a kemény tél vagy a hosszú esős időszakok miatt) senki nem jut be vagy ki a faluból, emellett pedig a különleges körülmények különleges válaszlépéseket és alternatív oktatási tevékenységeket kívánnak.

Az ezekben a falvakban élő gyermekek ily módon hozzáférhetnek az oktatási tevékenységekhez, és a szülőknek is marad idejük a munkára anélkül, hogy a gyermekeik biztonsága miatt kellene aggódniuk, mivel az óvoda nyáron is működik.

Az eredmények azonnal megmutatkoztak: a faluban tanító tanár már a következő tanévben jelezte, hogy sokkal könnyebben dolgozik azokkal a gyermekekkel, akik az iskola megkezdése előtt a családi napközi keretében részt vettek az óvodai foglalkozásokon. A közösségekben élő szülőkkel folytatott beszélgetésekből pedig kiderült, hogy elégedettebbek lettek az életkörülményeikkel, és összefogtak a közös ügy érdekében: támogatták az óvoda működését, és részt vettek az üzemeltetésben (felváltva takarították a helyiséget, fát hoztak a szoba fűtéséhez stb.).

A jó gyakorlat környezete (kontextus)

A jászvásári „Save the Children” demokratikus, független, nonprofit, politikailag és vallásilag semleges nem kormányzati szervezetet 1991-ben hozták létre, a nemzetközi „Save the Children” szövetség tagjaként. A szervezet a kezdetektől fogva a román gyermekek jogainakvédelmét tűzte ki célul, a Gyermek jogairól szóló ENSZ-egyezménynek megfelelően.  Általános célunk, hogy olyan világot teremtsünk, ahol a gyermekek valamennyi jogát tiszteletben tartják. A „Save the Children” olyan világért dolgozik: – ahol minden gyermeket elismernek és tisztelnek; – ahol meghallgatják a gyermekeket, és tanulnak tőlük; – ahol minden gyermeknek vannak reményei és kilátásai; – ahol minden gyermek védelemben részesül mindenfajta erőszakkal, visszaéléssel és kizsákmányolással szemben. Küldetésünk: a jászvásári „Save the Children” szervezet a figyelemfelhívó kampányok szervezésével és a rászoruló gyermekek támogatásával tesz azért, hogy a gyermekek jogait tiszteletben tartsák, és a politika és a jogalkotás a gyermekek számára kedvezően változzon.  Elismerjük és nyomatékosítjuk a szülők, törvényes gyámok, tanárok és más, a gyermekek érdekeit szolgáló hatóságok felelősségét. Támogatjuk a szülőket és a gyermekekkel dolgozó szakembereket kötelességeik ellátásában. A jászvásári „Save the Children” szervezet az általa megvalósítottprogramok révén szakértelemre tett szert a gyermekek alábbi csoportjai terén: – fizikailag, szexuálisan vagy pszichésen bántalmazott gyermekek; – gyermekkereskedelem áldozatai; – gazdaságilag kizsákmányolt gyermekek; – magukra hagyott gyermekek (ahol legalább egy szülő külföldön dolgozik); – törvényes jogaikban megsértett gyermekek; – szegénységben élő gyermekek; – az iskolából lemorzsolódó vagy a lemorzsolódás veszélyének kitett gyermekek. Programjaink kedvezményezettjei még: – a gyermekek szülei, rokonai vagy a gondjukat viselő személyek; – szakemberek (pszichológusok, egészségügyi dolgozók, szociális munkások, tanárok, rendőrök, bírók, ügyészek stb.); – a gyermekvédelem területén működő intézmények és nem kormányzati szervezetek. A jászvásári „Save the Children” regionális szinten, Románia északkeleti részén működik, amelyet az ország egyik legszegényebb régiójának tartanak. Mára köztudott, hogy Európán belül Romániában az egyik legnagyobb a lemorzsolódás, és itt a legmagasabb a funkcionális analfabéták aránya (a serdülők közel 50%-a). Ez a két tényező együttesen riasztó képet fest, mivel a gyermekek gyakran a szegénységtől leginkább sújtott kategóriába tartoznak, az oktatás hiánya vagy elégtelensége pedig biztosan nem tud változtatni ezen.

 

Olvassa el a teljes leírástTeljes leírás bezárása

Célcsoport:

Politikai döntéshozók

Ország:

Románia

Szerző:

Liviu Magurianu (Department coordinator)

Intézménynév:

Save the Children Association

A korai iskolaelhagyás európai információs portálja a lehető legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használ. Amennyiben tovább használja az oldalt, elfogadja az sütik használatát. Kérjük, további információkért olvassa el az Adatvédelmi nyilatkozatunkat.